Erika Jarkovská-Ľaliové deti



Autor:Erika Jarkovská
Názov knihy:Ľaliové deti
Počet strán:355
Vydavateľstvo:Enribook

Anotácia:
Kultúrna genocída, agresívna asimilácia, neľudské zaobchádzanie, celoživotné traumy. To sú nosné témy spoločenského románu ĽALIOVÉ DETI.
Vdovec Matthew Scott, starý Krí, žije v štvrti belochov, ktorým sa radšej vyhýba. Dávno stratil cestu k svojim dospelým deťom a v zatrpknutosti čoraz viac prichádza o radosť zo života. Do jeho susedstva sa nasťahuje biely mladík a Mattove šedé dni sa razom prevrátia naruby.
Daniel Tait uteká pred minulosťou drogového dílera a útočisko hľadá v opustenom dome po starej matke. Keď na neho padne tieň podozrenia z vraždy starého medicinmana, zdá sa, že kolotoč komplikácií sa začína odznova. Sused ho navyše požiada o nezvyčajnú službu.
Tantoo Hartnerová je bývalá balerína. Žije s ovdovelou dcérou a vnukom. Jedného dňa ju rodinný priateľ požiada, aby na Národnom zhromaždení Indiánov vystúpila so svojimi zážitkami z internátnej školy. Tantoo odmieta. Zakrátko na dvere jej domu zaklope nečakaná návšteva.
Kto sú v skutočnosti hlavní protagonisti príbehu, čo majú za sebou? Aká je ozajstná pravda o prevýchove domorodého etnika v cirkevných školách a ako ju prijme súčasná spoločnosť?
Autorka sa opiera o historické fakty a prostredníctvom výpovedí skutočných obetí pútavo približuje zločiny asimilačného procesu Indiánov v Kanade v 40-tych rokoch 20. storočia.

Moje dojmy:
Erika Jarkovská ma na konte už niekoľko kníh,ako napríklad Posledný potomok,Bojovníci dúhy ktorú mám doma a čaká kým príde na ňu rad.Autorkina najnovšia kniha nesie názov Laliové deti.Už anotácia vám napovie že to bude silný príbeh.Bolo to silné a zároveň smutne čítanie.Netušila som že toto sa dialo v Kanade.Zo začiatku som z knihy mala zmiešané pocity no ako príbeh plynul a postupne som sa ocitla vďaka knihe v minulosti začala to byť zaujímavé a nemožné pustiť knihu z ruky.

V príbehu najprv vystupujú tri postavy vdovec Matthew Scott,starý krí-indian ktorý žije v štvrti z belochmi.Je zatrpknutý a z bielymi ľuďmi sa vôbec nerozpráva.Žije sam a tak nejako prežíva.Do jeho susedstva sa prisťahuje Daniel Tait ktorý nie je práve ukážkovým občanom.Uteká pred svojou minulosťou a nové miesto a dom po starej mame sa mu zdá ako dobrý nápad na nový začiatok.Tantoo Hartnerová je bývala úspešná balerina.Žije len z dcérou a z vnukim,muž je zomrel pred mnohými rokmi.Tieto tri postavy sú charakterovo zaujímavé.Matthew bol vyobrazený ako mnoho starších pánov v jeho veku.Zo začiatku som nechápala tu jeho nedôveru v nás bielych ľuďoch. No časom som to pochopila.Tento starý pán to vo svojom živote nemal vôbec ľahké a čo si prežil si mi nevieme vôbec predstaviť.Zaujimavý životný príbeh mala a Tantoo.Veľmi silná žena,milujúca matka a babička.V knihe okrem týchto postáv sa objavia aj iné postavy ktoré zmenia život mnohým deťom a to už navždy.

Autorka v knihe odkrýva pravdu o ,,prevychove“ indianov v 40 rokoch v Cirkevných školach.Menšie upozornenie pre tých ktorý sú silné veriaci,možno vám táto kniha bude robiť trochu problém ale bohužiaľ je to realita a niekedy som nemohla veriť tomu čo sa v knihe dialo,v domnení že tak je to správne.Kniha je nabitá emóciami rôzneho druhu .Erika Jarkovská píše pútavo.Príbeh je premyslený a vidno že si autorka udalosti naštudovala.Ľaliové deti odporúčám

Za recenzný výtlačok ďakujem ešte raz vydavateľstvu Enribook 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Peter Kalva-Dedičstvo