Martha Hallová Kellyová-Orgovánové dievčata


Autor:Martha Hallová Kellyová
Názov knihy:Orgovánové dievčatá
Počet strán:518
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Newyorská organizátorka spoločenských podujatí Caroline Ferridayová má plné ruky práce na francúzskom konzuláte a na obzore sa črtá nový ľúbostný vzťah. No jej svet sa úplne zmení, keď Hitlerove vojská v septembri 1939 vtrhnú do Poľska a potom si už brúsia zuby na Francúzsko.
Na druhej strane oceána Kaša Kuśmierczyková, poľská tínedžerka, pochopí, že jej bezstarostná mladosť sa stráca. Odvážne prijme úlohu doručovať odkazy v poľskom podzemnom odboji. V tiesnivej atmosfére sliedivých pohľadov a podozrievavých susedov však má jediný nesprávny krok zničujúce následky pre celú rodinu.
Na ambicióznu mladú nemeckú lekárku Hertu Oberheuserovú inzerát hľadajúci lekára do štátnej služby zapôsobí ako možnosť úniku z bezútešného života. Lenže keď miesto prijme, ocitne sa v pasci nacistických tajných operácií, moci, ktorú ovládajú muži.
Životy troch žien sa nečakane pretnú. Nemysliteľné sa stáva skutočnosťou. Kašu pošlú do Ravensbrücku, neslávne známeho nacistického koncentračného tábora pre ženy. Mnohé väzenkyne sa podobne ako ona stanú „králikmi“, obeťami drastických medicínskych pokusov. Príbehy trojice žien prekračujú kontinenty – z New Yorku do Paríža, Nemecka a Poľska. Caroline a Kaša sa usilujú spravodlivo vyrovnať s tými, na ktorých dejiny zabúdajú.

Moje dojmy:
Posledné roky sa dostávajú na pulty kníhkupectiev príbehy z obdobia svetovej vojny.Príbehy ľudí ktorý prežili peklo,ktorý stali tvarou v tvár smrti a poznali ľudí ktorých by som nenazvala ani človekom.Orgovánové dievčatá je jedna z tých kníh ktoré vám ponúka príbehy žien ktoré prešli peklom menom Ravensbrück.Je to silná kniha ktorá rozhodne stojí zato aby si ju človek prečítal.Je to o ženách ktoré si to zaslúžia,zaslúžia si aby o nich ľudia vedeli a aby si niektorí možno vážili čo majú.

Knihou nás budu sprevádzať tri postavy.Newyorská organizátorka spoločenských podujatí Caroline Ferridayová.Poľska tinedžerka Kaša Kuśmierczyková a lekárka Herta Oberheuserová.Caroline býva v New Yorku,pracuje na francúzskom konzuláte a je spokojná.Až kým v septembri 1939 nevtrhne Hitler do Poľska.Tým sa jej život navždy zmení. Caroline mala srdce zo zlata,bola veľmi dobra a pre ľudí a zvlášť deti by sa rozdala.Bola veľmi silná a priebojná a veľmi inteligentná. Samotná Caroline naozaj existovala a dovolím si tvrdiť že aj dnešní svet by takú Caroline potreboval.Takú odvážnu ženu ktorá sa nebála a bojovala za slabších.Mladá poľská tinedžerka Kaša žila však inom svete ako Caroline.Nevedela kedy príde ten čas a vtrhnú im do domu nemeckí vojaci.Bála sa o svoj život i o život svojej rodiny.Preto príme úlohu doručovať odkazy podzemnému odboju.Lenže v tých časoch, keď váš napríklad  sused bol pred vojnou príjemný a priateľsky a mohli ste sa naňho spolahnuť, v časoch vojny to bolo úplne inak a pre Kašu i jej rodiny to ma následky.Kaša bola nesmierne silné mladé dievča.Prežila si hotové peklo,prežila niečo čo by žiadne mladé dievča nemalo zažiť.Autorka nám na konci príbehu poukázala aj na následky vojny ktoré zanechali stopy na Kašinej duši a nielen jej.Môžeme si prečítať čo sa dialo po vojne.Ako sa ľudia hlavne psychicky vyrovnávali z následkami.Herta bola ambiciózna  doktorka a úprimne neviem čo o nej napísať.Nezískala si moje sympatie. Prečítajte si v knihe čo urobila a spravte si svoj názor.

Orgovánové dievčatá by som určite odporúčala všetkým.Nikdy by sa na týchto ľudí nemalo zabudať.Mali by sa písať ďalšie a ďalšie knihy.Pre tinedžerov by sa mali robiť výlety.Historia sa nesmie opakovať.Nemôžu 16 dievčatá zažívať to čo Kaša aj keď by možno niektoré dostali dobrú lekciu od života i napriek tomu nie.Kniha je miestami veľmi mrazivá a ja som rada že žijem v dnešnej dobe.Postavy v príbehu naozaj existovali a ja som si ich v priebehu čítania vyhladovala a čítala som si o nich a bolo to strašné čítanie.Ty ľudia boli monštra.Každa kapitola v knihe začala jednou postavou buď Hertou,alebo Caroline alebo Kašou.Každa postava nám ukázala svoj pohľad na situacie.Kniha je prepracovaná a je vidno že autorka si dopredu tému poriadne naštudovala.Na konci knihy je poznámka autorky kde sa môžete dozvedieť ešte niečo viac.Dlho po prečítaní som nad knihou rozmýšľala a dlho vo mne doznievala. Orgovánové dievčatá odporúčam.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Peter Kalva-Dedičstvo

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou