Dada.S Brezovská-Rozlúčka s (ne)slobodou

                                                         
 


Autor:Dada S.Brezovská

Názov knihy:Rozlúčka s (ne)slobodou

VydavateľstvoMaxim

Počet strán:224

Anotácia:

Tridsaťšesťročná Eva zorganizuje rozlúčku so slobodou a pozve na ňu tri bývalé spolužiačky z gymnázia. Obavy, že si po rokoch nebudú mať čo povedať, sa rýchlo rozplynú, niekdajšia dôvera sa obnoví a priateľky postupne vytiahnu na svetlo sveta utajované poklesky a omyly. Lucia, Denisa a Magda opisujú aj nepríjemné skúsenosti s humorom a nadhľadom, napriek tomu ich šokujúco úprimné priznania otrasú Eviným vnútorným svetom, spochybnia jej vzťah s Adamom a privedú ju k hĺbkovej inventúre života. V spomienkach sa vracia do minulosti, kde odhalí príčiny svojej upätosti a zdanlivo bezdôvodných stavov úzkosti. Cesta k pochopeniu trpkej skutočnosti, pred ktorou dlho zatvárala oči, je plná bolesti, no na konci ju čaká dosiaľ nepoznaná sloboda. Plná odhodlania a sebadôvery si na ruinách starého života začína budovať nový.

Moje dojmy:

Dada S.Brezovská je slovenská autorka ktorá ma na konte niekoľko kníh takže nováčikom na našej scéne určite nieje.Ak ste už od autorky niečo čítali, tak viete že je  príbehy sú zo života.V Rozlúčke s (ne)slobodou sa tiež rieši niekoľko vážnych tém ako napríklad odpustenie blízkej osoby,vzťahy, životné zmeny.Na vyše 200 stranách autorka prostredníctvom hrdinky rieši veľa veci ktoré riešime za svoj život aj my,čitatelia a odkaz ktorý nesie v sebe táto kniha je jedinečný a ak aj vo vás hlodá hlasok:Ty na to nemáš odvahu,pokračuj zabehnutých koľajach,no a čo že je to tvoj sen,zabudni ti to nedáš.Rozhodne vám odporúčam túto knihu.

Hlavnou hrdinkou tejto knihy je Eva ktorá v 36 rokoch chystá svadbu.Je zamilovaná a šťastná. Muž jej života, Adam sa chystá na rozlúčku zo slobodou a navrhne jej nech si aj ona zavolá kamošky.Tak sa rozhodne po rokoch vypratať kamarátky zo strednej školy.Lucia,Denisa a Magda boli niekedy veľmi dobre kamarátky.No čas a udalosti ich rozdelil až do momentu kým nesúhlasili že sa po rokoch stretnú a oslávia Evinu rozlúčku. Nič už nebude také ako predtým a Evin svet zasiahne zemetrasenie.Každá je iná,každá si za tie roky prešla niečim a to čo sa dozvedia o sebe po poharikoch ktoré vypijú ich prekvapí až šokuje.Z tejto partie som si najviac obľúbila Luciu.Blazniva žena,ktorá si prežila toho za svoj život dosť no nestratila pri tom optimizmus a humor.Jej hlašky boli super a niekedy som sa rehotala ako bláznivá.

Myslela som si že táto kniha bude čisto babsky román a nič vážne sa tam nebude riešiť.Mýlila som sa, autorka postupne odhaľuje prečo je hlavná hrdinka táka upätá,napríklad keď sa ostatne baby bavia o intímnostiach je jej to dosť nepríjemné.V knihe sa prelína minulosť a súčasnosť a postupne zisťujeme o babach všetko.Po prečítaní som sa utvrdila v tom že aj keď si poviete:Mne sa to nemôže stať,to by som nikdy neurobila.Okolnosti vás nakoniec prinútia urobiť vec ktorú by ste nikdy neurobili.Možno vás táto kniha nekopne zdvihnúť telefón a zavolať kamoškam zo strednej po 20 rokoch.Možné je všetko.Držím palce.Rozlúčku s (ne) slobodou odporúčam.










  









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Kalva-Dedičstvo