David Ebershoff-Dánska dívka

Autor:David Ebershoff
Názov knihy:Dánská dívka
Počet strán:375
Vydavateľstvo:Domino

Anotácia:
Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění.

"Uděláš pro mě něco?" zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví.

Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit.

Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?

Moje dojmy:
Dánská dívka z pera Davida Ebershoffa vyšla v českej republike v roku 2016.Knihu som si kúpila s krásnou filmovou obálkou.Ku knihe som sa dostala až teraz a rozhodne neľutujem že som si knihu kúpila.Príbeh maliara Einara Wegenera a neskôr Lili je veľmi silný a pre monhých ktorý sa nedokažu odhodlať na krok ktorý urobil Einar inšpirativný.Vykročiť do neznáma a uskutočniť svoj sen.Stať sa buď ženou alebo mužom.V tej dobe keď žil Einar to bolo veľmi veľmi ťažke.Skoro každy to bral ako chorobu a ľudia končili ústavach.Tento príbeh sa vám dostane pod kožu a dlho po prečitaní budete nad príbehom premyšlať.Varujem však dopredu ak chcete siahnuť po knihe pripravte sa však nato že vás čaka mnoho opísov.Autor David Ebershoff ide do hĺbky a opisuje pocity veľmi rozsiahle.Dej plynie veľmi pomaly čo rozhodne neberte ako negatívum.Dánská dívka bol krásný príbeh ktorý stoji zato aby ste po knihe siahli a prečítali si tento príbeh.

Einar a neskôr Lili bol veľmi citlivy.Od momentu ako mu jeho manželka Greta navrhla aby si obliekol šaty sa v ňom niečo zlomilo a uvedomil si že žije v nesprávnom tele.Einar bol skvelý a nevzdaval sa svojho sna pri prvej prekažke ale išiel si za svojím snom.Greta,jeho manželka mala ťažky život.To čo si prežila vo svojom živote je pre každú ženu nepredstaviteľne.Po tejto rane osudu,pretože osud ju fakt nešetril sa s nej stala silna žena.Milovala Einara no zároveň si bola vedoma toho že Einar nie je štastný v tele ako žije preto súhlasila a ako to dopadne to si musite už len prečítať.


Tento príbeh sa mi veľmi pačil.Na 375 stranách nám autor vyrozpraval životný príbeh Einara a jeho ženy.Prežívala sme s nimi každú boles,radosť a úspech.Autor nám odhalil aj niečo z minulosti Einara a Greti.Kniha je plna emócii rôzneho druhu.Od prvej strany vás autor vtiahne do tohto príbehu a len tak ľahko knihu neodložíte.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Peter Kalva-Dedičstvo