Jodi Picoultová-Vypravěčka

Autor:Jodi Picoultová
Názov knihy:Vypravěčka
Počet strán:510
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Kontroverzní brilantní román o vině a trestu americké bestselleristky Jodi Picoultové.
Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem - se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže - byla by to vražda, nebo vykonání
spravedlnosti na tyranovi?

Moje dojmy:
Jodi Picoultová vydala doposiaľ 23 románov a nielen vo svete ale aj u nás je veľmi obľubená.Na jej knihu Je to i muj život sa veľmi teším.Predtým som si však chcela prečítať knihu ktorá vyšla v českej republike v roku 2014 a je to Vypravěčka.Tato kniha v čase keď vyšla spravila obrovský rozruch a každy ju čítal,každemu sa tato kniha dostala pod kožu a každy ju odporúčal.Ako inak k tejto knihe som sa dostala až teraz a rozhodne to neľutujem.Tato kniha vám ponukne silný príbeh nad ktorým budete uvažovať ešte dlho po prečitani.Po celý čas si budete klasť otazku,odpustiť alebo nie.

Hrdinkou príbehu je mlada Sage ktorá ma židovske korene.Joesef Weber je medzi ľudmi veľmi obľubený a aj samotna hrdinka si ho obľubi.Lenže tento starý pán skrýva niečo veľmi zlé.V mladosti patril k prislušnikom SS.Títo ľudia boli zlý,krutý a nemali (možno až na pár vynimiek) v sebe kuska citu.Po celý čas si budete klasť otázku či odpustiť takemu človeku alebo nie.Vôbec si neviem predstaviť čo by som spravila keby sa mi toto stane v skutočnosti,ako by som sa zachovala k takémuto človeku.Kniha sa vám aj vďaka tomuto veľmi dostane pod kožu.Knihe sa prelinaju akoby tri príbehy.Príbeh Sage,jej babičky Minky,životný príbeh Josefa a Lea ktorý pracuje pre ministerstvo spravodlivosti.

Vypravěčka je kniha plna rôzných emocii.Počas čítania,budete chcieť napraviť krivdy pachaných na tých nevinných ľudoch,budete chcieť zabiť tie monštra a budete prežívať všetko,bolesti,menšie radosti a viťaztva.Taketo knihy majú svoj význam,nesú v sebe odkaz a určite by sa mali tieto príbehy ďalej písať a mali by ich ľudia čítať zvlašť teraz kedže nielen u nás ale aj vo svete je to take aké je.Odporúčam.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Kalva-Dedičstvo