Petra Dvořáková-Vrány


Autor:Petra Dvořáková
Názov knihy:Vrány
Počet strán:182
Vydavateľstvo:Host 

Anotácia:
Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout.

Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

Moje dojmy:
Petra Dvořáková nie je na literárnej scéne neznáme meno.To, že autorka ma rozhodne talent na písanie príbehov dokázala svojou prvou knihou Proměněné sny za ktoré dostala v Českej republike prestížne ocenenie Magnesia litera.Po tomto úspechu vydala autorka napríklad knihu Ja jsem hlad, ktorá bola ladená biografický.Zlatú stuhu získala autorka za knihu Julie mezi slovy,kniha je beletria pre mladež.Autorka však píše i pre dospelých čitateľov a tu by som spomenula napríklad aj knihu Dědina či Chirurg.Obe na mňa vyskakovali na instagrame a vyzerá to tak že asi neodolám a od autorky si prečítam aj tieto.Vrány je najnovšia kniha pre dospelých i mládež. Už ste ju určite videli niekde na internete kde mala obrovskú reklamu a ja po prečítaní môžem povedať že si to rozhodne zaslúžila.Je tam toľko toho že je potrebne aby svet o tom vedel a prestal pred týmto zatvárať oči.Na druhej strane, mi nedá a musím napísať že knihe by neuškodilo viac strán.Táto útla kniha ma v sebe toľko emócii že slabších jedincov ktorý nečítajú takéto knihy často  môže položiť.Nie je to ľahké čítanie.Ja som počas čítania mala v sebe hádam milión rôznych emócii najčastejšie to bola zlosť nato že sa toto deje aj v skutočnosti.Petra Dvořáková poukázala v tejto knihe na všetkých tých, ktorý to vidia ale neurobia s tým absolútne nič.Začínajúc susedmi ktorý každý deň počúvajú krík zo susedného domu alebo bytu končiac učiteľmi ktorý sa zo pár krát stretnú,dohovoria rodičom a koniec.

Bára ma 12 rokov.Mladé dievča, ktoré nadovšetko miluje maľovanie. Bára a jej rodina je ako každá iná,navonok.V skutočnosti je to bohužiaľ úplne inak.Bára ma staršiu sestru ktorá spraví všetko čo jej mama povie.Naša hlavná hrdinka táka vôbec nie je.Ma svoje sny,ma svoju tvrdohlavú povahu a chce len maľovať nič iné.S tým však rozhodne nesúhlasí jej matka.Že ma Bára talent si všimne mladi učiteľ Frodo a naplno ju podporuje.Bára si však vo svojom veku neuvedomuje mnoho veci.Po celý čas čítania som mala strašne nervy na jej matku.Keby môžem vletím do príbehu a jednu jej struhnem.Nemám ešte deti ale tu si môžete prečítať o vzťahu rodiča k dieťaťu ktorý mal od vzťahu matka a dieťa veľmi ďaleko .Bára je tvrdohlavá  a mala svoje muchy ale jedine čo chcela bola láska matky,pochopenie čo pre ňu maľovanie znamená.Že je to jej život.Autorka Petra Dvořáková opísala charaktery postáv realistický.Takýchto ľudí poznáme mnoho ako sú Bárini rodičia alebo samotná Bára.

Ako som spomínala  predtým ,deje sa tu toľko toho že by kniha kľudne mohla mať aj 300 strán a bavilo by ma to.Vrány sú príbeh o jednej rodine,o medziľudských vzťahoch,o láske ktorá nie je normálna.O skutočnom živote.Petra Dvořáková píše zaujímavo a ak mate chuť na príbeh zo života určite siahnite po tejto knihe.Vrány odporúčam.

Megaknihy ,ďakujem že  som mala možnosť prečítať si tento silný príbeh.Knihu si môžete kúpiť TU ,ak si chcete od autorky prečítať aj ďalšiu knihu  napríklad Dědinu tak odkaz nájdete TU ,odkaz na ďalšiu knihu ktorá nesie názov Chirurg nájdete TU  Možno ste jeden zo susedov ktorý poznáte takíto príbeh a naberiete odvahu zmeniť život jednému dieťaťu alebo viacerým. 



Komentáre

  1. Príbeh vyzerá zaujímavo, osobne takéto knihy veľmi nečítam, ale raz za čas je fajn siahnuť aj po niečom inom, vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite knihu odporúčam je fajn niekdy siahnuť aj po knihe ktorú často nečítaš :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Kalva-Dedičstvo