Michaela Ella Hajduková-Berlínske hviezdy

 

Autor:Michaela Ella Hajudková

Vydavateľstvo:Motýľ

Počet strán:431

Anotácia:

Zlaté dvadsiate roky v Berlíne. Lina je žurnalistka. Pozná Dietrichovú, Fröhlicha i všetkých dôležitých ľudí z filmovej i divadelnej brandže. Keď sa Berlín začína obliekať do nacistických vlajok, je pri tom a svrbia ju prsty. Vlastnou šikovnosťou sa dostane až do blízkosti vodcu. Jej pero je ostré a ona je príliš mladá. I ju na istý čas strhnú idey a program
národných socialistov. Jedna noc s vôňou ohňa však zmení jej život. Reichstag horí a ona trhá zlatý hákový kríž na svojom krku. A stretáva Reinharda. Aristokrat a člen SS si zaumieni dostať drzú novinárku, v ktorej klíči nenávisť. Tú uhasí len pravda. No potrvá dlho, kým si z tvárí strhnú masky.

Môže z popola nenávisti vykvitnúť láska? Kto je Vergília, ktorá píše pravdivé pamflety? Komu patria uniformy Ligy dievčat v pivnici? Kto sú v skutočnosti vodcove deti, ktoré s piesňou na perách križujú v lete ríšu?

Moje dojmy:

Nedávno vyšla od autorky Michaeli Elli Hajdukovej ďalšia vojnová kniha.V poradí už piata.Berlinské hviezdy majú v sebe opäť silný a bolestivý príbeh.Autorka sa v knihe zamerala na bolestivé témy ako novinári a ich písane slovo ktoré bolo sledované a v niektorých prípadoch kruto trestané a ukývanie deti ktoré podľa chorých hláv boli iné,farbou pleti alebo krvou .Každá kniha od Mišky je jedinečná a viem že keď idem čítať knihu od tejto autorky nebudem sklamaná.Autorka nepíše žiadne kliše príbehy hodné červenej knižnice.Hlavni hrdinovia, a už som to písala aj pri knihe Zlatovlasska sú väčšinou vsadený do ťažkých časoch a nikto nevie ako to v ich prípade skončí.Berlinské hviezdy je kniha plná emocii ktoré sa vami budú zaobchádzať tak ako oni budú chcieť.Ja osobne,som pri knihe plakala,bola som nahnevaná a mala som strach ako tento príbeh skončí.

Hlavnej hrdinke Line koluje v žilách novinárska krv takže bolo jasne ako bude pracovať.Pozná mnoho herečiek tej doby a je spokojná.Nie však na dlho,zatúží písať o niečom inom.Svojou šikovnosťou a priebojnosťou sa dostane až k vodcovi.Na chviľu je aj ona pohltená jeho slovami a ideami.Na chviľu,potom sa jej však otvoria oči a pravda jej dá silnú facku.Do toho všetkého jej do života vstupuje Reinhard.Aristokrat a člen SS.Muž, ktorý sa narodil do bohatej rodiny a politika a dianie okolo seba ho vôbec netrapili.Postupom času a vplyvom udalosti sa mení aj samotný Reinhard, a tak ako Lina prechádza prerodom z rozmaznaného aristokrata na muža silného a odvážneho ktorý svojím poslaním riskuje svoj život.V knihe vystupuje mnoho postáv.Niektoré osoby naozaj existovali. Charaktery postáv ktoré neexistovali a autorka si ich pre svoje potreby vymyslela sú opísané realistický.

Berlinské hviezdy je kniha plná emócii rôzneho druhu.Do konca mi chýbalo cca 50 strán a ja som to už nezvládla a rozplakala sa.Miška Hajduková píše veľmi pútavo.Dej je napínavý a prepletený láskou.Z knihy priam cítiť smútok.No na druhej strane tu cítite,aj nádej,odvahu a chuť žiť.Teším sa na ďalšiu knihu od autorky.Berlinské hviezdy odporúčám.

Za ďakujem ešte raz pani autorke.Ak vás kniha zaujala,na FB stránke blogu prebieha súťaž tak skúste,možno práve vás vyberiem :) 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou

Peter Kalva-Dedičstvo