Erika Jarkovská -Mary z Genesee

Autor:Erika Jarkovská 

Názov knihy:Mary z Genesee

Počet strán:314

Vydavateľstvo:Enribook


Anotácia:

Historický román Mary z Genesee je rozprávaním o osude skutočnej Mary Jemisonovej, dcére írskych prisťahovalcov, ktorých priviedla do Ameriky vidina šťastného života.

Farmu Jemisonovcov po čase spustošia francúzski vojaci a majiteľov ponechajú napospas krvilačným Šónýom. Tí všetkých zabijú – až na Mary. Privedú ju do vojenskej pevnosti a predajú Senekom. Od toho dňa sa začína jej premena: z vydesenej siroty, uvrhnutej do prostredia divočiny i cudzej kultúry, na manželku, ochrankyňu rodiny a matku. Mary na sklonku života vyrozpráva svoj príbeh doktorovi Seaverovi, ktorý chce o nej napísať knihu. Počas stretnutia sa Seaver zamýšľa nad tým, prečo zostala žiť s divochmi, keď sa jej neraz naskytla príležitosť opustiť ich. Je to prosté, milý doktor, odpovedá mu Mary...

Čo bolo tým putom, ktoré ju na celý život spojilo s kultúrou Indiánov viac než s jej vlastnou, to sa dozviete v tomto dobrodružno-romantickom románe. Ako je u autorky Eriky Jarkovskej zvykom, aj tentoraz veľmi pútavo a emotívne vykreslila nielen strastiplný príbeh Mary Jemisonovej, ale aj dejinné udalosti Severnej Ameriky 18. storočia, ktorými boli britsko-francúzska koloniálna vojna, Veľká indiánska vojna či Americká vojna za nezávislosť.


Moje dojmy:

Svet indiánov bol pre mňa doteraz veľká neznáma.Jedine moje informácie pochádzali z filmov Winnetou a Posledný Mohykán(tam som si videla vždy len začiatok a koniec.) Všetko sa však zmenilo do momentu, kým som nezačala spolupracovať s vydavateľstvom enribook a samotnou pani autorkou Erikou Jarkovskou.Toto bola moja druhá kniha od autorky a bolo to opäť veľmi dobre a pútavo napísane.Z knihy cítiť prepracovanosť príbehu ,a autorka si všetko čo potrebovala dôsledne naštudovala a pretavila to do tohto príbehu. O Mary Jemison som doteraz nikdy nepočula. A pritom to bola žena ktorej životný príbeh bol veľmi zaujímavý.

Hlavná hrdinka Mary sa narodila prisťahovalcom pôvodne z Írska ktorý odišli do Ameriky pre vidinu lepšie života.Život Mary je úplne normálni až do momentu, kým na ich farmu nevpadnú francúzski vojaci a jediná ktorá prežije bude práve ona.Do rúk sa však dostane Šonýom ktorý nepoznajú zlutovanie.Mary privedú do vojenskej pevnosti kde je následne predaná Senekom.A jej život už nikdy nebude takí ako predtým.Mary si po vpáde vojska prešla peklom a zažila naozaj chviľe hrôzy.Po príchode k Senekom sa začína jej premena.Ustrachané dievčatko sa zmení na silnú ženu.Na sklonku života sa rozhodne vyrozprávať svoj príbeh doktorovi Seaverovi ktorého najviac zaujíma prečo zostala žiť s indiánmi aj keď mala možnosť odísť od nich.V knihe sa objavuje mnoho postáv ktoré v živote hlavnej hrdinky zanechajú stopy.Vďaka niektorým stretnutiam sa mení aj samotná Mery.

V knihe sú popísane aj americké dejiny známe pod pojmom Indiánska vojna či Americká vojna za nezávislosť.Vo vnútri sa nachádzajú aj krásne ilustracie.Na prvej je mladé  dievča,na druhej žena stredných rokoch a na poslednej je vyobrazená stará žena.V knihe sa prelína minulosť a súčasnosť čo mám osobne veľmi rada.Ak vás bavia príbehy zo sveta indiánov určite vám dávam do pozornosti túto slovenskú autorku.Mary z Genesee odporúčám. 



                                             Za knihu ďakujem ešte raz vydavateľstvu enribook 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Kalva-Dedičstvo

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou