Lauren Beukes-Afterland

Autor:Lauren Beukes

Názov knihy:Afterland

Počet strán:448

Vydavateľstvo:Fobos 

Anotácia:

Tři roky poté, co globální pandemie zapříčinila smrt 99 % světové populace mužů, se matka se synem ocitají na útěku.Všechno, co Cole na světě zbylo, je její milovaný dvanáctiletý syn Miles. Jelikož jsou však muži nyní velmi ceněnou komoditou, musí žena pro jeho bezpečí porušit nové, narychlo sepsané zákony. V přestrojení za matku s dcerou vyrážejí Cole a Miles společně na putování přes proměněnou, nehostinnou zemi ke svobodě a bezpečnému útočišti , cílům, kterých možná nikdy nedosáhnou., neboť na cestě číhá řada záludných překážek a nástrah. Nalézt nový domov je však v této zvrácené době ta nejsilnější motivace.Bude matčino odhodlání stačit. aby ochránila syna před svou vlastní krutou sestrou Billie a nebezpečnými lidmi, kteří ho chtějí získat živého - a neštítí se jít přes mrtvoly?

Moje dojmy:

Dystopické príbehy si vždy rada prečítam. Čo nám prinesie budúcnosť je záhada a nejeden autor ktorý sa púšťa do tohto žánru nám predostrie svoj nápad ako to môže o 10-20 rokov vyzerať.Už teraz, si vďaka rôznim aplikáciám môžete nastaviť kúrenie,prípadne vďaka kamerovému systému si môžete v práci pozrieť cez telefón ako to vyzerá u vás doma. Smutnou stránkou tohto všetkého sú aj choroby o ktorých sme nikdy v živote nepočuli (ja sama mám diagnostikovanú chorobu ktorá nie je na svete tak známa.) Týmto námetom sa inšpirovala aj autorka Lauren Beukes.Tri roky po pandémii je 99% mužov mŕtvych.Cole je na úteku so synom ktorý chorobe odolal. Vytúžená sloboda je nedohľadne a keďže sú muži veľmi cení musí ešte utekať pred vlastnou sestrou a ľuďmi ktorý ju chcú pripraviť o to najcennejšie. Ako to všetko dopadne, si prečítajte v knihe.Rozhodne to je zaujímavý a nevšedný príbeh. 

Hľavná hrdinka Cole mi bola sympatická. Bola to žena ktorá si prežila ako každá na zemi hrozne veci.Musela pochovať svoju životnú lásku a byť matkou a aj otcom pre svojho 12 ročného syna Milesa. Nepoznala slovo vzdať sa. Práve naopak. Keď ju osud zrazil tvrdo k zemi postavila sa a išla. Teraz je so synom na úteku,v prestrojení za dievča putujú tam kde by mala byť sloboda. Cole sa nevzdáva aj keď na ceste ju čaká mnoho prekážok.

Kniha je napísaná pútavo,aj keď mi chvíľku trvalo kým som sa začítala pretože autorka vhodí čitateľa hneď do príbehu a až postupne nás zoznamuje so svetom pred a po pandémii. Niektoré udalosti len akoby kĺzali po povrchu čo je škoda, ja osobne by som prijala aby boli vysvetlené.Netuším či je aj druhý diel tak možno tam sa k ním autorka vráti a vysvetlí to celé. Každá kapitola začína začína z pohľadu inej postavy čo je určite plus.Takto máme pohľad na pandémiu skrz malého chlapca,matky ktorá prišla o muža a snaží sa prežiť a sestry ktorá chce dosiahnuť svoje. V knihe sa rieši aj niekoľko tém, napríklad medziľudské vzťahy ale aj iné, naboženský fanatizmus a jeho vplyv na ľudí. Afterland je zaujímavý distopický príbeh ktorý možno nesadne každému no stojí za to aby ľudia o ňom vedeli. Odporúčám 

Ďakujem Knihydobrovský,tento príbeh si môžete kúpiť TU 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Kalva-Dedičstvo

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Sarina Bowen a Elle Kenndy Hodnej kluk a Zůstan