Michala Ries-Zadrž dych

Autor:Michala Ries

Názov knihy:Zadrž dych

Počet strán:366

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

 Anotácia:

 Nenávidí jej pokrivený odraz.

Mohol by milovať jej skutočné ja?

Marína vie, aké je žiť v temnote, pozná chuť pohŕdania a zloby. Z okov minulosti sa jej však podarilo vyslobodiť a žije obyčajný život, v ktorom je konečne šťastná.

Jej duševnú rovnováhu naruší príchod nového kolegu – minulosť a prítomnosť sa nebezpečne pretnú a jej pokojný život je zrazu v ohrození. Spolu s prízrakom mladej Maríny sa vracajú aj spomienky a bolesť.

Marcel by ju mohol zničiť niekoľkými vetami. Urobí to? Ak nie, čo za to bude chcieť? Prečo ju vlastne tak veľmi nenávidí? A tie jeho oči, tie ju mätú najviac. Občas totiž hovoria úplne iný príbeh ako jeho ústa… 

Moje dojmy:

Michala Ries spravila svojou sériou Na úteku mierny víchor. Na jej najnovšiu knihu som sa neskutočne tešila. Zadrž dych v sebe ukrýva príbeh jednej ženy, v skutočnom živote však prostredníctvom Maríny spoznávame príbeh tisícok žien ktoré žijú medzi nami. Zadrž dých je akoby ste si sadli na kolotoč ktorý vám sľubuje zážitok na ktorý nezabudnete. Zo začiatku ,obyčajná jazda a zážitok ktorý vám bol sľubovaný nedohľadne lenže ten moment príde,nečakane vám vezme emócie a vy netušíte čo máte na konci očakávať. 

Hlavnou hrdinkou príbehu je Marína. Povahovo možno podobná vašej kolegyni alebo kamarátke. Je pracovitá a svoju robotu robí rada.Tichá a dokáže sa uvolniť len v skupinke ľudí s ktorými sa cíti dobre. Marína je však v skutočnosti nesmierne silná a úžasná žena. Ma za sebou škaredú minulosť, mnohí by ju bez milosti odsúdili zato čo robila a takým človekom je aj muž z jej minulosti. Ďalší, ktorý si nevypočuje dôvod prečo to robila, radšej si o nej hneď vytvorí obraz a strpčuje jej s tým v práci život. Postupom času však Marcel zisťuje že je fajn človeka si vypočuť a potom si robiť závery. Má vzťah medzi Marcelom a Marínou nádej alebo nechá aby minulosť riadila jej súčasnosť a budúcnosť? Povahy autorka opísala realistický. Mnoho ľudí s toho príbehu určite poznáte aj v skutočnom živote. 

Zadrž dych je písaná pútavým štýlom. Príbeh je smutný no popretkávaný nádejou a láskou a  priateľstvom. Michala Ries si vybrala veľmi ťažkú tému no dokázala ju napísať brilantne. Priznám sa že zo začiatku som mala s knihy zmiešané pocity no keď som sa do príbehu začítala bolo nemožné knihu pustiť.  A nemôžem zabudnúť na postavy ktoré sa v príbehu krátko objavili, tie ja už poznám a som rada že ich autorka dala aj sem. Teším sa na ďalšiu knihu od autorky a vám rozhodne Zadrž dych odporúčam. 


 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Kalva-Dedičstvo

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou