Erika Jarkovská- Deväť: Príbeh Ďatlovej výpravy

 Autor:Erika Jarkovská

Názov knihy:Deväť-Príbeh Ďatlovovej výpravy

Počet strán:290

Vydavateľstvo:Enribook

Anotácia:

Chceli pokoriť horu Otorten, no ich púť skončila pod Cholatčachľom, domorodcami nazývanom Mŕtva hora. Našli ich v snehu v spodnej bielizni alebo len chabo oblečených, so zohavenými telami a tvárami. Ako a prečo umreli?

Jeden z najväčších rébusov v moderných dejinách Ruska, známy ako Záhada Ďatlovovej výpravy, zostáva aj napriek snahe vedeckých expertov a amatérskych nadšencov nevyriešený a námetom pre všemožné konšpirácie.Autorka beletristicky spracovala túto udalosť tak, ako dosiaľ nikto: Očami Ziny a Rustema, samotných aktérov výpravy, spoznáte skupinu deviatich mladých ľudí, ich sny, túžby, radosti aj starosti, nasadnete do vlaku vo Sverdlovsku, poputujete uralskou divočinou, budú vám krehnúť prsty a obchádzať vás zimomriavky a hrôza. Ba dostanete sa ešte ďalej – až k posledným okamihom ich života. 

Moje dojmy:

Som človek ktorý od mala má rado záhadné a duchárske príbehy. A príbeh Ďatlovej výpravy bol pre mňa vždy zaujímavý.Čítala som rôzne teórie od útoku snežného muža až po niečo paranormálne.Keď som sa dozvedela že Erika Jarkovská píše ďalší príbeh a bude to o tejto výprave musela som si knihu prečítať. Ak poznáte tento príbeh tak viete do čoho pôjdete,keď nepoznáte tento príbeh tak vám napíšem len jedno. Bude to jazda, pre obe skupiny dosť mrazivá.  

Všetko to boli mladí a zdravý ľudia ktorý milovali hory a toto nebola ich prvá náročná cesta,Igor,Zina,Rustem,Jurij,Gorja,Francúz,Ľudka,Saša,Judin. Tesne pred výpravou sa k ním pridal Sejmon. Vraj s nimi musí ísť, príkaz z vyšších miest.Neboli s toho dva krát nadšený pretože s neho nemali dobrý pocit.Ďalšia komplikácia sa ukázala na začiatku cesty,Judin musel odstúpiť pre zdravotné dôvody. Na vrchol sa vybrali 9 a toto číslo Mŕtvá hora nemá rada. Čo sa vlastne naozaj stalo a kto to má na svedomí sa verejnosť už asi nikdy nedozvie. Možno k tomu prispelo samotné vyšetrovanie tragédie a možno to všetko bolo úplne inak.

Kapitoly sú z pohľadu dvoch postáv,Rustema a Ziny. Atmosféra knihe bola veľmi dobre vykreslená. Počas čítania máte pocit že ste v samotnom príbehu. Cítite mráz a vnímate napätie ktoré sa postupne zvyšuje.Celý príbeh je mrazivý až trochu mysticky. V hlave vám šrotuje asi milión otázok: Prečo sa rozhodli tak, prečo takto a kto je Sejmon,prečo sa k ním musel pridať. Cítiť že autorka si príbeh naštudovala.Na konci nájdete doslov od autorky. Rôzne známe fakty o výprave,čo si doplnila prípadne zmenila pre účel príbehu. A na záver, fotky účastníkov. Pozeráte sa na tváre mladých ľudí a pri tom si čítate zranenia ktoré utŕžili a dva krát vám pri tom nie je prijemne. 

 Aj keď príbeh poznám a poznám nejaké tie fakty okolo tohto tak neľutujem že som si príbeh prečítala.Na toto jesenné obdobie je kniha ako stvorená.Osobne netuším predpokladať čo sa tam mohlo udiať pretože autorka nám podsunula pár zaujímavých teórii a i po prečítaní vám to v hlave bude celkom slušne šrotovať.Príbeh tejto výpravy ma asi nikdy neprestane fascinovať,priala by som si aby sa raz táto tragédia vyriešila ale možné to asi bohužiaľ nebude.Deväť odporúčam.

Za knihu ďakujem samotnému vydavateľstvu Enribook



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Peter Petterson-Vietor Severu-Stratený kalich

Peter Kalva-Dedičstvo

Patrícia Brestovanská -Zotročení vášňou