Erika Jarkovská-Nemecká krv

Autor:Erika Jarkovská

Názov knihy:Nemecká krv

Vydavateľstvo:Enribook

Počet strán:445

Anotácia:

Dej historického románu Nemecká krv sa začína v období, keď sa osídľovali oblasti niekdajšieho Uhorského kráľovstva. Podstatná časť je zasadená do prvej polovice dvadsiateho storočia a očami hlavných protagonistov približuje nielen ich osudy, ale aj udalosti v obci Turček, ležiacej v oblasti nazývanej Hauerland.

Rosina vo viere, že Boh žehná odvážnym, nasleduje manžela do neznámeho Uhorska. V rodnom Augsburgu ponechá osudu mladších súrodencov, o ktorých sa starala po smrti matky.
Ignatz sa ožení so svojou životnou láskou napriek vôli rodičov. Tým pretrhne rodinné väzby do takej miery, že vzájomné hriechy a krivdy sa nikdy nedočkajú odpustenia.
Anastasia s manželom sa pokúsia aj o nemožné, len aby získali späť nielen dom, ktorý im zrekviroval štát, ale aj deti, násilne odvezené na prevýchovu do Nemecka.
Anton ostane bez príbuzných, zakúsi mnoho príkorí a poníženia, aby ako dospelý zistil, že málokto a máločo býva iba dobré či zlé a že sa nebo môže odrážať aj v kaluži.

Hlavní hrdinovia románu sú skutoční autorkini predkovia. Neurobili dieru do sveta, nezanechali významné objavy, umelecké diela ani závratné majetky. Avšak ostali po nich potomkovia, spomienky a rodinné hodnoty – ako po iných karpatských Nemcoch, ktorí celkom prirodzene považovali Slovensko za svoju domovinu.

 Moje dojmy:

Naposledy som čítala od autorky mrazivý príbeh Deväť-Príbeh Ďatlovovej výpravy. Ak máte chuť na na niečo mrazivé jednoznačne odporúčam. Napísaná veľmi dobre. Nedávno vyšlo autorke historický román Nemecká krv a po prečítaní som si povedala jedno:Toto je pre mňa kniha tohto roku.Na vyše 400 stranách sa udeje toľko historických udalosti ktoré prežijeme prostredníctvom  predkov autorky. Boli to obyčajný ľudia akých poznáme a vlastne aký sme aj my. Boli to však Nemci a už toto vám môže napovedať akým smerom sa kniha bude uberať. V knihe je vyrozpraváných niekoľko osudov. Spoznáme ich ako deti,sledujeme ich dospelé roky ktoré sú ťažké a plné bolesti i nádeje že bude lepšie.Pretože to boli Karpatskí Nemci ktorý považovali Slovenský štát za svoj domov. Bohužiaľ každý ich hodil hneď do ,,jedného" vreca s tými ktorý mali úplné pomýlené hodnoty a nedal im šancu na život aký mali ostatní.

Prvý príbeh je o Rosine ktorá nasleduje svojho muža do neznáma.Necháva svojich súrodencov v rodnom Augsburgu.Verí v lepšie zajtrajšky. Ďalšia zaujímavá postava v tejto ságe je Ignatz. Ktorý si vzal svoju životnú lásku i keď rodičia boli proti. Životný príbeh Ignatza a jeho ženy Maliky bol veľmi zaujímavý. Ignatz bol pracovitý muž a svoju ženu veľmi ľúbíl.Ďalší životný príbeh je o Anastazii ktorá s manželom bojuje o dom i o deti ktoré im vzal štát na prevýchovu. Posledný príbeh je o Antonoví. Je veľmi ťažké písať o jednotlivých postavách tak aby som nič dôležitá nevyzradila.Vďaka tomu aká je hrubá kniha ich spoznáme dokonale.Možno nie vždy s nimi budeme súhlasiť ale takí sme my ľudia.Nie sme dokonalý.Osud si pre všetkých pripravil ale i krásne chvíle.Prežijeme s nimi všetko, lásku, zradu, hnev,odpustenie ale i šťastie. Už dávno som nečítala rodinnú ságu a táto kniha mi opäť pripomenula ako milujem takéto knihy. 

 Nemecká krv je kniha pri ktorej budete mať pocit akoby ste sedeli na priedomi domu a počúvali príbeh svojho pradeda .Chcete počuť/  prečítať si všetko čo zažili.Chcete s nimi prežiť tu bolesť ale i šťastie.Erika Jarkovska napísala túto knihu perfektne. Na konci knihy nájdete rodinne fotky ktoré celému príbehu dodávajú čaro a osobne premýšľam aj ja nad tým že začnem pátrať o svojej rodine.

Knihu odporúčam aj mladším čitateľom s toho dôvodu že sa tu udejú významné udalosti ktoré tvorili naše dejiny.A ak im to už nemá kto povedať tak tu sa toho dozvedia veľmi veľa .Autorka dokonca spomenula aj miesta ktoré poznám a dodnes okolo nich cestujem domov (Handlova,Sklené,Vrútky,Horná Štubňa) čo ma príjemné prekvapilo a bolo zaujímavé čítať o tom čo sa v okolí kde som vyrastala dialo.Nemecká krv je historický román ktorý vás vtiahne do príbehu a nepustí kým neprídete na koniec.Túto knihu odporúčam.

                                          

                                    Ďakujem vydavateľstvo za možnosť prečítať si túto knihu.

 






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Letne tipy 2

Diana Gabaldon-Mořeplavec